Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@03:02:04 GMT

آفت مقدمه‌چيني در سريال‌ها

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۳۴۸۵۰

خبرگزاري آريا - احتمالا بيشتر ما مادربزرگ، پدربزرگ، عمه‌خانم يا عموجاني در فاميل داريم که اگر قرار باشد درباره دستپخت عروس جديد خانواده براي کسي تعريف کند، اول تمام زندگي عروس‌خانم، مدارک و مدارج علمي او و خانواده‌اش را به تفصيل متذکر مي‌شود و بعد احتمالا از خصوصيات اخلاقي تا جهيزيه‌اش را شرح مي‌دهد تا در نهايت برسد به اين نکته که آخر هفته چه باقالي‌پلوي خوشمزه‌اي در خانه اين عروس‌خانم خورده است!

چرا راه دور برويم بسياري از ما بين قديمي‌ها و جوان‌ترهاي دوست و فاميل کساني را مي‌شناسيم که قصه يک سفر را از زماني شرح مي‌دهند که چند وقت پيش خوابش را ديده‌اند و بعد همه چيز دست به دست هم داد تا بالاخره به سفر مذکور بروند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عادت به مقدمه‌چيني و تعارف و تفصيل حتي در رفتارهاي روزمره و عاداتي که در ديدارها و ملاقات‌هاي دوستانه و کاري يا معاشرت‌هاي خانوادگي داريم، کاملا مشهود است و کسي نيست که اين ويژگي‌ اخلاقي فرهنگي ما ايراني‌ها را نشناسد. بنابراين احتمالا طبيعي است که اين ويژگي به رسانه‌هاي مکتوب، صوتي و بصري نيز راه پيدا کند و مثلا گاهي در يک ارتباط زنده تلويزيوني با گزارشگري در يک شهر يا کشور ديگر، دقايق قابل توجهي از فرصت اين ارتباط به تعارفات و تشريح و تفاصيل غيرضروري اختصاص پيدا کند و بعد از همه اينها، اصل مطلب مطرح شود.
اين ويژگي‌ در قصه‌گويي و سريال‌سازي‌هاي ما نيز رسوخ پيدا کرده و هنوز بسياري از فيلمنامه‌ها دست‌کم در دو قسمت به معرفي شخصيت‌ها و موقعيت‌ها مي‌پردازند اما دنياي رسانه‌ها و قصه‌ها با معاشرت‌هاي روزمره متفاوت است، ضمن اين‌که حالا ديگر حتي زندگي ما ايراني‌ها هم ريتم پرشتابي گرفته و براي تعارف‌ و تشريح وقت زيادي باقي نمي‌گذارد.
شخصيت‌پردازي، معرفي فضا و موقعيت‌هاي داستان يک اصل و ويژگي‌ مهم در هر اثر نمايشي است اما معمولا به يک اشاره مي‌توان اين اطلاعات را به تماشاگر امروز که باهوش است و فيلم‌ها و سريال‌هاي زيادي ديده، انتقال داد. گاهي يک موقعيت حساب‌شده، يک نگاه دقيق يا بازي زيرپوستي به همراه يک ديالوگ کليدي مي‌تواند نکات و اطلاعات زيادي درباره شخصيت‌ها و حتي قصه به مخاطب بفهماند. توقعي نيست که مانند فيلم‌ها و سريال‌هاي خارجي، آدم‌ها بسرعت از کنار هم رد بشوند و با يک ديالوگ کوتاه مسير قصه تعيين شود يا تغيير کند اما اصرار و پافشاري براي گفتن حرفي به وسليه تاکيد‌هاي بصري و ديالوگ‌هاي مکرر مخاطب را کسل و کلافه مي‌کند و شايد حتي بازيگران را!
بهترين بازيگران ما اگر قرار باشد در طول يک سريال تعداد خيلي زيادي از صحنه‌ها را در نماي (بسته) کلوز‌آپ يا مديوم‌شات بازي کنند و در بهترين حالت ديالوگ‌ها را در نماي دونفره (تو شات) بگويند، حتما لحظاتي از حس واقعي موقعيت‌ها فاصله خواهند گرفت و بازي تصنعي و غيرقابل باوري به نمايش خواهند گذاشت که بر تمام نقش‌آفريني آنها سايه خواهد انداخت. هر صحنه و هر موقعيتي نماي مورد نظر خودش را مي‌طلبد و هر قابي، معناي خاص خود را دارد و حس خاصي منتقل مي‌کند؛ بنابراين بايد سرجاي خودش استفاده شود.
وقتي اين شيوه نمابندي با تاکيد، اصرار و پافشاري براي معرفي شخصيت‌ها و موقعيت‌ها همراه شود، به طور طبيعي قسمت‌هاي اول سريال‌هاي تلويزيوني از ريتم و رمق مي‌افتد و در بهترين حالت مخاطب وفادار چاره‌اي ندارد جز صبر کردن تا وقتي که به اصطلاح سريال جا بيفتد! در حالي که يک سريال تلويزيوني مي‌تواند با يک صحنه کليدي آغاز شود؛ صحنه‌اي که گره يا نقطه عطف داستان است و بعد همچنان که ماجراها روايت مي‌شود، شخصيت‌ها با ظرافت معرفي شوند و موقعيت‌ها مثل قطعات پازل در کنار هم شکل بگيرند. بدون ترديد مخاطب مي‌تواند کيفيت دستپخت عروس‌خانم را از نگاه مادرشوهر وقتي يک قاشق از آن مي‌چشد، بفهمد و آماده تماشاي بقيه قصه باشد.
آذر مهاجر
راديو و تلويزيون

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۳۴۸۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | سخنان شاپور بختیار در مورد شخصیت و سبک زندگی امام خمینی در جلسه‌ی شورای امنیت حکومت پهلوی

264 33

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902339

دیگر خبرها

  • ۳ عامل مهم در شکل‌گیری شخصیت محمد‌رضا سنگری
  • چهره‌هایی که نمی‌دانستید صداپیشگی هم کرده اند
  • انیمیشن‌هایی متفاوت برای بزرگتر‌ها؛ انیمیشن‌هایی مفرح برای بچه‌ها
  • پلنگ صورتی عضله‌ای: این شخصیت دیگر خنده دار نیست! (عکس)
  • ببینید | سخنان شاپور بختیار در مورد شخصیت و سبک زندگی امام خمینی در جلسه‌ی شورای امنیت حکومت پهلوی
  • امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است
  • دلیل واقعی پاسخ منفی رانگنیک به بایرن چه بود
  • موقعیت ویژه سردار؛‌ رم «آزمون» را می‌خواهد؟‌
  • موقعیت گلی که سردار آزمون در دیدار مقابل بایرلورکوزن از دست داد / فیلم
  • 10 موقعیت گل از دست رفته گل باورنکردنی ستارگان فوتبال در لیگ برتر انگلیس / فیلم